marți, 29 decembrie 2009

Petitie acceptata pentru analiza in cadrul Parlamentului European !

Dragii nostri,

Am adus cauza noastra in atentia Comisiei pentru Petitii din cadrul Parlamentului European si avem confirmarea ca petitia a fost acceptata pentru analiza. Noi nu ne putem cauta dreptatea decat in justitie, dar nenumaratele cazuri similare ne impun sa aratam tuturor ce se intampla in Romania !

Speram ca, la un moment dat, sa avem si noi o justitie dreapta si o administratie competenta si libera de coruptie ! Vrem respect pentru cetateni si garantarea drepturilor noastre. Avem pretentia sa fim luati in seama, nu sa ramanem niste platitori de taxe fara dreptul la opinie ! Nu avem doar obligatii, avem si drepturi si vrem sa aratam tuturor acest fapt. Noi trebuie sa ni le aparam !

Va multumim tuturor pentru sustinere !

joi, 17 decembrie 2009

Termen 16.12.2009 (actiune fond - anulare)

- Amanare la solicitarea Arhiepiscopiei (februarie 2010)
- Depunere diverse acte necesare in completarea dosarelor

vineri, 11 decembrie 2009

Spilcuiri

Revenim cu amanunte despre autorizatii, care, conform legii 544/2001 (Liberul acces la informatii publice), ar trebui sa fie accesibile tuturor. Multumim intre ghilimele primariei sectorului 3 pentru desavarsita lipsa de transparenta si pentru faptul ca nu ne-a permis sa vedem aceste "perle" inainte de solicitarea scrisa a instantei.

1. Sa incepem: ce spunea preotul Sandu Constantin ca va cuprinde biserica ? O nimica toata de 20mp si fara clopot daca vrem noi ????



Iata ce scrie in legea constructiilor:
Art. 2: Constructiile civile, industriale (...) se pot realiza numai cu respectarea autorizatiei de construire, emisa in conditiile prezentei legi si a reglementarilor privind proiectarea si executarea constructiilor,

Pai cum ... ?


2. Din intampinarea depusa de Primaria Sectorului 3 ("multumim din nou" pentru respectul datorat cetateanului platitor de taxe):
Apropo, ultima oara cand am verificat se spunea corect in limba romana "sa aiba", nicidecum "sa aibe".
Asa, dar de reinnoirea din 11.0 5.2008, ulterior intrarii in vigoare a OUG 114, nu spuneti nimic ?


Tot ultima oara cand am verificat, OUG 114/200 spunea:



SAU amenajate. Nu SI. Deci nu e prevazut ca parc in documentatii, din motive bine intemeiate, dar a fost amenajat. Cele noua banci disparute si aleile betonate stau martori. La fel ca noi, cetatenii ! Chiar daca nu considerati necesar sa ne intrebati si pe noi in legatura cu aspectele care aduc atingere mediului, mai ales ca HCGMB 308/1999 spune clar: "Art. 1: Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei, terenurile amplasate intre blocurile de locuinte (componente ale ansamblurilor de locuinta), care prin proiectare si executie au destinatia de spatii verzi locale si locuri de joaca pentru copii, constituie proprietate publica - domeniul public - si se trec in administrarea primariilor sectoarelor 16".



Multumim pentru administrare. Si pentru respect.

miercuri, 9 decembrie 2009

Infatisare 09.12.2009

Azi am avut a doua infatisare in procesul de suspendare a autorizatiilor de construire emise pentru suprafata parcului Emil Garleanu.

Primaria a depus la dosar certificatul de urbanism si acte privitoare la autorizatii.

Arhiepiscopia contesta legitimitatea aparatorului si a reclamantilor. Se va lamuri aceasta chestiune. Problema care face obiectul ambelor procese n-a fost transata.

Se vor depune de catre parti puncte de vedere in scris pana la infatisarea din 16 decembrie, saptamana viitoare.

joi, 12 noiembrie 2009

Actiune suspendare - primul termen

Suntem in masura sa va anuntam ca a trecut primul termen stabilit pentru actiunea de suspendare. Pe scurt:
  • Primaria Sectorului 3 nu a depus intampinarea pana la inceperea sedintei de judecata
  • Nici un alt parat nu a depus intampinare
  • Arhiepiscopia a solicitat amanarea procesului pe motiv ca trebuie sa-si gaseasca aparator...

Prin urmare, am fost amanati pentru data de 9 decembrie.

Nu putem decat sa observam ca autoritatile manifesta un deosebit dezinteres pentru problemele cetatenesti, legale, morale si asa mai departe.

Vom reveni cu detalii.


miercuri, 28 octombrie 2009

Acum putem sa confirmam ! Mergem in instanta !

Reprezentantii comunitatii au depus doua actiuni in justitie:

1. Pentru suspendarea autorizatiilor de construire (614/2007, in prezent expirata, 489/2009 - care are ca obiect organizarea de santier si orice alte autorizatii pentru terenul din cadrul parcului nostru);
- termen de judecata 11 noiembrie !

2. Pentru anularea acestora.
- termen de judecata 16 decembrie !

Va multumim tuturor ! Va solicitam sustinerea si mai departe si va vom tine la curent.

luni, 26 octombrie 2009

Multumim EVZ !

Pentru faptul ca publica un caz care, chiar daca n-o sa ne ajute pe noi, ii va ajuta pe altii sa-si salveze parcurile de avizele cu probleme eliberate de primarii ! Noi, impreuna cu fundatia Eco-Civica, ii vom sprijini !

Cititi aici

Multumim EVZ pentru demersul informativ si pentru interes. Distrugerea intentionata si pe banda rulanta a spatiilor verzi in conditiile in care primaria generala ne da scris negru pe alb ca nu are spatii pe care sa amenajeze parcuri cu bani care ii stau la dispozitie, doar sa vina cu planul, este un fenomen extrem de grav si un abuz la adresa cetatenilor.

Vrem sa anuntam public de acum ca, oricare ar fi situatia juridica a terenului pe care este amenajat parcul, OUG 114 interzice cu desavarsire distrugerea zonei verzi. Prin urmare, orice autorizatie de construire eliberata din 2007 incoace, de la intrarea in vigoare a ordonantei 114, este ilegala.

Si vom dovedi asta la tribunal. Si daca vom pierde, cu legea de partea noastra, vom merge la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului.

NU RENUNTAM LA DREPTURILE NOASTRE !

vineri, 2 octombrie 2009

Nu sunt parcuri, nu sunt terenuri, dar noi distrugem !

Va rog sa citit raspunsul pe care l-am primit de la Primaria Municipiului Bucuresti la intrebarea cu ce ne prezentam noi la programul national de creare a spatiilor verzi in orase:

Urmare e-mailului Dvs. adresat Dlui. Primar General Sorin Oprescu în data de 22.09.2009, înregistrat la P.M .B. cu nr. 3728445/23.09.2009, şi respectiv la Direcţia Protecţia Mediului şi Educaţie Ecocivică cu nr. 6052/24.09.2009, dorim în primul rând să vă mulţumim pentru interesul acordat problematicii spaţiilor verzi din municipiul Bucureşti.

În acest context, dorim să vă informăm că Primăria Municipiului Bucureşti acordă un interes deosebit problemei spaţiilor verzi, mai ales că după cum probabil cunoasteţi, avem obligatia ca până în anul 2013 sa atingem un indice de spatiu verde de 26 m.p./locuitor. Putem exemplifica în acest sens, amplele lucrări de refacere şi modernizare care se desfăşoară în această perioada în Parcul Izvor.

Problema majoră cu care ne confruntăm în prezent este legată de lipsa terenurilor disponibile care să poată fi reabilitate şi amenajate ca spaţii verzi.

În ceea ce priveşte participarea noastră la Sesiunea de depunere a dosarelor pentru Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi, avem în vedere depunerea unei solicitări de finanţare din Fondul Naţional de Mediu, pentru amenajarea unui parc în zona Ghencea ( Str. Drumul Cooperativei ), în suprafaţă de cca. 8 ha , pe locul actualei pepiniere. Din păcate, datorită faptului că în prezent terenul în cauză este grevat de sarcini ( solicitări de retrocedare şi punere în posesie pentru o suprafata de circa 10.000 m.p. ), nu putem depune dosarul în actuala sesiune ( 21.09 – 12.10. 2009 ), deoarece acesta, conform Ghidului Solicitantului, ar fi respins. În acest context, dosarul cu solicitarea de acordare a finanţării va fi depus în cursul anului 2010, la o sesiune ulterioară, după soluţionarea revendicărilor susmenţionate. Evident că în situaţia în care vom reuşi să identificam şi alte terenuri, lipsite de sarcini, vom depune toate eforturile necesare ca şi acestea să fie transformate în spaţii verzi.

Asigurându-vă că problema menţinerii şi extinderii spaţiilor verzi este prioritară în ansamblul activităţilor noastre, vă mulţumim încă o data pentru interesul Dvs.

Cu stimă,

Sef Serviciu Analiza Calităţii Mediului,

Stelian Ifrim


Cu alte cuvinte, nu avem parcuri, dar trebuie sa facem, nu avem terenuri disponibile, avem bani si n-avem ce sa facem cu ei !!!

Dar noi distrugem parcuri de zor, pentru ca legea ne (mai) permite. Iar daca o permite legea, e si moral sa facem asa, nu ? Pana cand ?



vineri, 25 septembrie 2009

Rusine autoritatilor !

Oprescu şi consilierii au aruncat ONG-iştii în dubele Jandarmeriei

Cat de nesimtit sa fii ca sa faci asa ceva ?

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că membrii ONG-ului nu au fost primiţi în sala de consiliul deoarece "nu mai erau locuri". Totuşi, "Salvaţi Bucureştiul" avea locuri rezervate la eveniment. Edilul i-a sfătuit pe manifestanţi să afle deciziile "de la televizor". Mai mult, deşi este şedinţă publică, cetăţenii interesaţi nu au putut intra în sală.

Huo tuturor autoritatilor care vad Bucurestiul si Romania ca pe ograda proprie, in care pot face ce doresc si cum doresc, fara sa dea socoteala cuiva !

La puţin timp după ora deschiderii şedinţei (13:00), un reprezentant al "Salvaţi Bucureştiul" a reuşit să intre în sală şi a cerut permisiunea de a vorbi în faţa Consiliului. Acest drept i-a fost refuzat şi, după ce bărbatul a protestat, a fost dat afară.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) urmează să dezbată astăzi, într-o sedinţă programată la ora 13, aprobarea a zeci de Planuri Urbanistice Zonale (PUZ). Nu mai puţin de 37 de organizaţii din România şi străinătate, printre care şi Transparency International, au trimis o scrisoare deschisă autorităţilor, în care cer să respingă planurile care pun în pericol unele zone protejate sau coerenţa estetică a Bucureştiului.

Astăzi, CGMB are de luat 41 de hotărâri, dintre care 29 vizează aprobarea sau respingerea de planuri urbanistice. Din acestea, doar trei proiecte par a nu avea probleme cu legislaţia în vigoare.

De ce se dezbat 29 de PUZ-uri într-o zi?
La 30 septembrie 2009, intră în vigoare o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează reglementările de urbanism şi amenajare a teritoriului. Aceasta prevede că indicatorii planului urbanistic general (PUG) pot fi modificaţi o singură dată, şi în proporţie de maximum 20% prin derogări de la PUZ. Legislaţia, mai strictă decât cea existentă, nu va permite modificări de care a beneficiat, de exemplu, Costică Costanda.

Semnale din partea presei străineFrancezii de la AFP au scris în acest an un articol intitulat "Bucureştiul, preocupat în sfârşit de patrimoniul său foarte ameninţat". Optimismul este situat însă de partea asociaţiilor care luptă pentru conservarea Bucureştiului, nicidecum de cea a autorităţilor. Agenţia spune că oraşul are parte de un "cocktail mortal", în care se amestecă corupţia,gravele lacune legislative şi birocraţia. Un alt nume mare în presa lumii, cotidianul german Der Spiegel, avertizează că "urbanismul sălbatic ameninţă să ruineze Bucureştiului", referindu-se la noianul de clădiri ilegale care au apărut în ultimii ani.

Cum se poate asa ceva in anul 2009, intr-o tara europeana ?

vineri, 11 septembrie 2009

Romania Libera condamna fenomenul distrugerii sistematice a parcurilor

Multumim lui Dan Stanca si Romaniei Libere pentru initiativa de informare a publicului si pentru pozitia adoptata in acest caz !
Cititi tot articolul in editia din 21.08.2009 !
Aici.

miercuri, 26 august 2009

Programul national de îmbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi în localitati

A observat cineva in afara de mine ca a disparut comunicatul de presa despre acest program de pe site-ul Ministerului Mediului ? Fusese publicat in 25.08.2009, de unde l-am preluat eu in 26.08.2009. Oare de ce ? Sa fie de vina sesizarea pe care am facut-o in aceeasi zi la Ministerul Mediului si la ANPM ?







1-15 SEPTEMBRIE: O NOUA SESIUNE ÎN CARE AUTORITATILE LOCALE POT DEPUNE PROIECTELE DE FINANTARE PENTRU REALIZAREA DE SPATII VERZI ÎN LOCALITATI

Marti, 25 august 2009, a fost publicat, în Monitorul Oficial, Ghidul de finantare a Programului national de îmbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi în localitati. Prin acest program autoritatile locale pot aplica voluntar si pot beneficia de finantare nerambursabila pentru proiectele care vizeaza îmbunatatirea calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi în localitati.
Programul national urmareste reducerea concentratiilor de noxe din aer, cresterea suprafetelor spatiilor verzi din localitati si apropierea marimii acestora, pe cap de locuitor, de standardele europene. Aceste obiective se vor realiza prin dezvoltarea si modernizarea spatiilor verzi din localitati si prin înfiintarea de noi parcuri, scuaruri si aliniamente plantate, ori prin reabilitarea celor existente.
Ministerul Mediului aloca, prin Fondul pentru mediu, suma de 200 de milioane de lei pentru acest program, care se aplica pe întreg teritoriul national, în intravilanul localitatilor (municipii, orase, comune). Prima sesiune din anul 2009 se va desfasura în perioada 1 – 15 septembrie, iar sumele maxime de care pot beneficia unitatile administrativ-teritoriale sunt cuprinse, gradual, între 200.000 de lei si 2.000.000 de lei, în functie de numarul de locuitori si de tipul de amenajari ale parcurilor (construirea unui parc nou, reabilitare sau reabilitare si extindere).
Ghidul de finantare detaliaza criteriile de eligibilitate pentru aplicantii la program.
De asemenea, în sedinta de guvern de miercuri, 26 august, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi va promova proiectul de HG privind finantarea proiectelor depuse de autoritatile publice locale în sesiunile din septembrie-octombrie 2008 si ianuarie 2009 ale Programului national de îmbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi în localitati. Este vorba despre proiecte care au îndepinit criteriile de eligibilitate si au fost selectate în vederea aprobarii finantarii.

Directia Comunicare si Organizare a Ministerului Mediului

Statul da bani grei ca sa respiram si noi mai bine... si Primaria Sector 3 vrea sa distruga parcurile ? Si pe urma pentru ce zone libere ar cere fonduri prin acest program national ??? Sau poate Primaria Sector 3 considera ca avem un aer suficient de curat si oxigenat in sectorul 3 ? Ia sa faca o expertiza, sa ne convinga si pe noi ca doar ni se pare ca ne sufocam si ca avem din ce in ce mai multe alergii si cazuri de astm !

duminică, 23 august 2009

Zi de nastere in parcul Emil Garleanu

Parcul e al nostru, al tuturor...











Cum vi se pare ideea de a distruge partea din spate a parcului pentru o constructie, oricare ar fi ea ? Acum cand vedeti cat de mic e parcul si cat de multa nevoie e de spatiu pentru cei mari si cei mici... Gardul se vede in spate, iar suprafata ingradita nu reprezinta totalul suprafetei ce urmeaza sa fie utilizata pentru constructie.







Cinism ? Nu cred ca mi se pare mie.





Si placuta de semnalizare a viitorului santier, oricum neconforma standarderlor, cazuta de luni in interiorul ingraditurii, acolo a ramas. Degeaba sesizarile la Primaria Sector 3...

Add Video

Si un filmulet (deocamdata):

luni, 17 august 2009

De ce la altii se poate ?

Priviti cum sectorul 6 face planuri de investitii de 47 milioane euro in inverzirea sectorului.
De ce la noi se cauta distrugerea spatiului verde ?

Mii de multumiri Mediafax !

http://www.mediafax.ro/social/circa-o-suta-de-persoane-au-protestat-fata-de-distrugerea-parcului-emil-garleanu.html?1688;4771421

Cititi aici raportul cat se poate de detaliat al Mediafax ! Apreciem enorm promptitudinea si bunavointa reporterilor de a asculta comentariile pana la capat.

Precizam ca avizarea ALPAB pentru a nu se elibera aviz de defrisare a avut loc acum cateva zile.
De asemenea, a fost deja depusa o petitie la Mediu, la care am primit raspuns vineri 14.08.2009. Persoanele care au depus-o si au primit raspunsul mi-au comunicat ca, la sesizarea noastra impotriva distrugerii parcului li s-a raspuns ca, de fapt, nu ar fi vorba de o biserica mare cu clopotnita, ci de o bisericuta de lemn si de un bazin. Suntem nemultumiti de calitatea raspunsului, intrucat nu ne intereseaza ce destinatie ii planuieste Primaria Sector 3 parcului nostru dupa defrisare. Noi ne vrem parcul asa cum este el acum, fara constructii.

Multumim Mediafax pentru initiativa civica de care a dat dovada, intrucat problema constructiilor ridicate in parcuri este una nationala. La o simpla cautare pe Google veti regasi exemple.

duminică, 16 august 2009

Rezumat intalnire parc 16.08.2009

Le multumim celor care au participat astazi la intalnirea din parcul Emil Garleanu. Consideram ca scopul nostru a fost atins, in sensul ca am ajuns la oameni care inca nu stiau nimic despre demersurile de distrugere a parcului. De asemenea, am reusit sa facem un rezumat obiectiv al situatiei din acest moment si sa prezentam intentiile noastre tuturor. Nu ne ascundem, cum au procedat autoritatile si Arhiepiscopia Bucurestilor pana acum. Vrem sa se stie tot ce intreprindem.

Atasam cateva fotografii de la intalnire. Consideram ca sunt graitoare.
















Va multumim tuturor !

PS: Ziarul CANCAN a fost primul care a publicat informatii culese de la fata locului. Multumim foarte mult pentru sustinere echipei si o rugam sa ne sustina in continuare.
Aveti aici linkul:

Rezumat reportaj TVR1

Banuiesc ca toti cei ce au urmarit jurnalul de la ora 20.00 de astazi au vazut reportajul. Multumim mult TVR1 pentru ca a avut amabilitatea de a veni sa ne asculte si sa filmeze la fata locului. Multumim echipei de teren si redactiei de stiri pentru ca a fost singura care si-a facut loc in jurnal pentru un reportaj cu adevarat util romanilor. Suntem deja destui cei care intampinam aceasta problema de mediu si vrem cu orice pret sa o semnalam lumii si sa spunem sus si tare ca se poate lupta impotriva sistemului.

O singura obiectie avem si pentru aceasta cerem drept la replica. Fiind contactat telefonic, dl Dumitrascu insista sa spuna ca are acordul riveranilor (intalnirea de la ora 18 de azi il contrazice flagrant prin semnaturile stranse de asociatiile de proprietari si de persoanele prezente in parc). Nu asta este important, domnule Dumitrascu. Nu conteaza ca dumneavoastra spuneti ca a fost biserica aici (si nu a fost, va aratam imediat). ACESTA NU ESTE UN MOTIV PENTRU A DISTRUGE PARCUL. NU VA PERMITE OUG 114/2007, ORICE AR FI FOST ACOLO INAINTE.


Desi chiar n-ar trebui sa intram in astfel de detalii, va comunicam ca biserica Bradu Staicu pe care o mentionati s-a aflat pe strada Bradului nr 30, la intersectia fostelor strazi Bradului si Turnisor. Pe harta centrului Bucurestiului de la 1984, pe care, daca ati fi cautat, o gaseati, ca noi, la adresa http://urban-plan.ro/harta1984.html , se vad clar: intersectia Turnisor/Bradului in stanga (chenar rosu) si actualul amplasament al parcului Emil Garleanu (in dreapta). Nu exista nici o legatura intre ele, fapt confirmat de batranii locului. Biserica s-a aflat dincolo de Nerva Traian. Atasez captura relevanta.


Faptul ca dumneavoastra justificati prin motive cu tenta religioasa o decizie ilegala de distrugere a parcului si nedorita de riverani se cheama ca manipulati emotional publicul, exploatand teama de Dumnezeu si increderea in Biserica a romanului. Creati o stare o stare conflictuala intre enoriasi si Biserica, lucru nedorit si neadevarat, pentru ca in marea lor majoritate, riveranii sunt credinciosi si au spus lucrul acesta. Faptul ca parintele Popa Petre nu ne cunoaste pe toti nu inseamna ca suntem necredinciosi, ci ca avem tot dreptul sa frecventam celelalte biserici din zona, fiecare acolo unde se simte mai aproape de Dumnezeu.
Va rugam sa nu mai invocati numele Domnului ca sa justificati o opera distructiva, pe care nu v-a solicitat-o nimeni, pentru ca distrugerea este un sacrilegiu, avand in vedere ca zona verde s-a format in 12-14 ani.
Acesta este unicul comentariu pe care il facem in legatura cu reportajul TVR1. Rugam media sa ne sprijine in continuare. Avem un oras foarte poluat care se vrea capitala europeana, iar din punct de vedere al spatiilor verzi suntem codasi. Nu trebuie sa distrugem, ci dimpotriva, trebuie sa contribuim la cresterea spatiului verde al Bucurestiului, pentru ca trebuie sa ne gandim si la generatiile viitoare.
Cu multumiri pentru cei care ne-au sprijinit,
Locatarii din zona parcului Emil Garleanu

vineri, 14 august 2009

INTALNIRE IN PARC DUMINICA 16 AUGUST !

ACUM este momentul sa ne mobilizam cu totii ! Este unica sansa sa protestam fata de initiativa de distrugere a parcului !

Facem apel la simtul civic si constiinta tuturor ! Veniti in parc duminica, 16 august, la ora 18:00, ca sa va exprimati opinia si sa stabilim impreuna actiunile noastre viitoare.

Trebuie sa fim uniti si mai ales sa ne exprimam opinia. O opinie sau dorinta pe care nu o exprimati NU CONTEAZA !

AVEM DREPTATE ! Se incalca legi si se distrug din ce in ce mai multe spatii vezi in Romania ca sa se faca loc bisericilor. Aveti dreptul sa va informati, aveti dreptul sa protestati, aveti obligatia sa va aparati drepturile !

DUMINICA ! Va asteptam ca sa va prezentam faptele asa cum sunt si masurile pe care deja le-am luat.

joi, 13 august 2009

Cum se incalca legea 86/2000 (Conventia de la Aarhus) fara sa se prinda nimeni

Aceasta petitie impotriva distrugerii parcului si ridicarii bisericii, scrisa de locatarii unuia din blocurile din jurul parcului, are anexate liste de semnaturi:


Inca una, tot cu liste de semnaturi:



Si mai jos regasiti o petitie semnata si stampilata de opt asociatii de proprietari din jurul parcului. Ce dovada mai buna vreti, domnule Stefan Dumitrascu ? NU AVETI SEMNATURI DE LA CINCI ASOCIATII DE PROPRIETARI DIN ZONA IN FAVOAREA RIDICARII BISERICII.







Inca o petitie catre Primaria Generala, cu copie la Primaria de sector:


Listele de semnaturi nu le-am mai scanat, dar exista si le punem la dispozitia oricui doreste sa le consulte (spre deosebire de dl Stefan Dumitrascu, Arhitect Sef al Sectorului 3, care este obligat sa le prezinte, conform legii 86/2000.


Concluzii si comentarii la obiect:

Dat fiind ca nimeni n-a stiut de intentia Patriarhiei de a construi o biserica in parcul nostru pana in iunie anul curent, cand au venit si au imprejmuit o portiune de 600 mp din parc (pentru inceput), putem afirma cu convingere ca ni s-au incalcat cu premeditare si fara pic de regret drepturile cetatatenesti. Cititi ce spune legea 86 din anul 2000 despre:
1. ... Informatia de mediu asupra careia se face referire la pct. 1 al acestui articol va fi facuta disponibila in cel mai scurt timp si cel mai tarziu la o luna dupa ce cererea a fost inaintata... (art. 4, alin. 2).
Regasiti atasate trei documente la care nu s-a primit raspuns in termen.










2. ... Publicul interesat va fi informat, prin anunt public ori in mod individual, cand este cazul, despre demararea unei proceduri de luare a deciziei de mediu si intr-o maniera adecvata, in timp util si efectiv... (art. 6, alin. 2)


Noi am aflat pentru prima oara despre intentiile Patriarhiei in luna iunie a anului, cand au imprejmuit portiunea din parc... La patru ani dupa concesionare.


... Procedurile de participare publica vor include limite de timp rezonabile pentru diferitele faze, care sa permita timp suficient pentru informarea publicului, in concordanta cu prevederile pct. 2, si timp suficient pentru ca acesta sa se pregateasca si sa participe efectiv in timpul procesului de luare a deciziei de mediu... (art. 6, alin. 3)
Participarea publica a fost exclusa deliberat de la bun inceput.

Fiecare parte va asigura participarea publicului la inceputul procedurii, atunci cand toate optiunile sunt deschise si poate avea loc o participare efectiva a publicului (art. 6, alin. 4)
Idem
Fiecare parte, cand este cazul, trebuie sa incurajeze posibilii solicitatori sa identifice publicul interesat, sa angajeze discutii si sa furnizeze informatii referitoare la obiectivele initiativei lor inaintea depunerii cererii pentru autorizarea unei activitati (art. 6, alin. 5)
Idem
Procedurile pentru participarea publica vor permite publicului sa inainteze, in scris sau, cand este cazul, la o audiere publica ori un sondaj cu solicitantul, orice comentarii, informatii, analize sau opinii considerate relevante pentru activitatea propusa. (art. 6, alin. 7)
Idem
Fiecare parte va asigura ca in decizia luata sa se tina seama de rezultatul participarii publicului. (art. 6, alin. 8)
Idem

Fiecare parte se va stradui sa promoveze o participare efectiva a publicului intr-o etapa adecvata, atata timp cat optiunile sunt inca deschise, in perioada pregatirii regulamentelor de aplicare si a altor reglementari legale obligatorii, general aplicabile, care pot avea un efect semnificativ asupra mediului. La acest nivel trebuie facuti urmatorii pasi:
a) trebuie fixata o perioada suficienta pentru realizarea unei participari publice efective; b) proiectele reglementarilor legale trebuie sa fie publicate sau facute disponibil
e prin alte metode;
c) trebuie sa ii fie oferita publicului posibilitatea de a face comentarii, direct sau prin intermediul unor organisme consultative reprezentative. Rezultatul participarii publicului trebuie sa fie luat in considerare cat mai mult posibil. (articolul 8)

Cred ca e destul de clar pentru toata lumea ca Primaria Generala si Primaria Sectorului 3 au ignorat in buna intelegere toate legile a caror aplicare cade in sarcina lor, dar si toate regulile de bun simt si de spirit civic. Au incalcat drepturile cetateanului si le incalca in continuare, cu nerusinare, desi au fost sesizati de nenumarate ori. Faptul ca ni se impune un lucru si ni se mai spune si ca noi l-am cerut, desi acest lucru este evident fals, reprezinta nerusinare, nici mai mult, nici mai putin.
Despre incalcarea flagranta a OUG 114/2007 am scris mai jos.

luni, 10 august 2009

Si chiar asa ar fi...

Gandul despre ideea bisericii in parc

Biserică pe spaţiul verde
Într-o zonă centrală, pe strada Emil Gârleanu, în sectorul 3 al Capitalei, Arhiepiscopia Bucureşti a primit 928 de metri pătraţi de teren. Acesta este fix într-un parc, aparţine domeniului public al statului şi a fost dat în 2005, printr-o Hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în folosinţă gratuită Arhiepiscopiei Bucureşti pentru construcţia unei biserici ortodoxe. Până în urmă cu câteva luni, locuitorii din zonă habar nu aveau că aproape un sfert din parc urmează să fie defrişat şi transformat în şantier.
Când s-a împrejmuit zona cu panouri şi s-a afişat autorizaţia de construcţie, proprietarii din blocurile din jurul parcului au început să protesteze. Au strâns semnături şi i-au trimis o scrisoare primarului Liviu Negoiţă în care i-au cerut să anuleze autorizaţia de construcţie. Oamenii susţin că nu vor să le fie plimbaţi morţii pe sub ferestre, să le sune clopotele în orele în care le dorm copiii şi nici ca ce a mai rămas din parc şi scările blocurilor să se umple de cerşetori.


Domnule Liviu Negoita ? Domnule Stefan Dumitrascu ? Domnule Sorin Oprescu ? Ascultati macar de data asta, va rugam frumos.

ECO-CIVICA despre parc

24.06 - Primim un apel disperat din partea unor locatari din sectorul 3, care protesteaza impotriva amplsarii unei biserici pe spatiul verde dintre blocuri, pe strada Emil Garleanu. Autorizatia de constructie/desfiintare eliberata de Primaria sectorului 3 are nr. 489 si este datata 05.05.2009. Este inca o dovada a nesimtirii autoritatilor sectorului 3 care baga pumnul in gura "supusilor" pe care nu ii consulta inainte de inceperea ridicarii unor obiective ce pot afecta confortul riveranilor. Se incalca normele urbanistice, legea protectiei mediului care nu permite schimbarea destinatiei spatiilor verzi, OUG 114/2007, legea 86/2000 (cu privire la acordul celor din imprejurimi), legea spatiilor verzi. Aceasta autorizare este oricum ilegala dat fiind faptul ca nu exista nici un document de avizare a investitiei din partea Directiei de Urbanism a Primariei Capitalei. O alta blasfemie facuta de un reprezentant parat al Domnului care va rade cateva zeci de arbori in numele unei afaceri care chipurile apartine Arhiepiscopiei Bucurestilor, respectiv preotului Sandu Constantin. Desertaciune, parinte...
Aici gasiti textul.

Green Report despre parc

Arhitectul-sef al sectorului 3, Stefan Dumitrascu, sustine ca totul este legal. „Terenul nu este in parc, ci langa el. Nu se atinge nimeni de locurile de joaca amenajate si de nimic din ce inseamna parc. Au fost mutate doar doua banci. Terenul a fost dat Arhiepiscopiei Bucuresti de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Legea ma obliga sa le eliberez autorizatie de constructie. Am semnaturile a cinci asociatii de proprietari care si-au dat acordul pentru constructia bisericii”, ne-a declarat arhitectul-sef al Primariei Sectorului 3, Stefan Dumitrascu. (intregul articol aici)

Obiectam:
- Nu este legal nimic din ce se intampla. Este ilegala schimbarea destinatiei spatiului verde amenajat si de asemenea este ilegala reducerea spatiului verde, conform OUG 117/2007.
- Oricine priveste parcul constata ca zona ingradita este in parc. Se taie practic o felie din el impreuna cu doua alei adiacente.
-Au fost mutate sase banci, nu doua. Mutate unde, apropo ?
- Terenul a fost concesionat in 2005 pe durata de viata a cladirii, care inca nu exista. Din nou, conform OUG 114/2007, parcul exista si nu poate fi distrus pentru o constructie. In 2005 s-a efectuat concesionarea terenului, dar acesta nu este scos din circuitul public, nu a fost trecut in proprietate privata. Domnul arhitect sef care a dat in 2009 avizul de constructie pentru un santier care a primit aviz in 2007 nu stie de OUG mai sus mentionata ?
- Nu credem ca exista semnaturi ale asociatiilor in favoarea constructiei bisericii. La audienta cu arhitectul sef Stefan Dumitrascu, acesta a spus clar ca are semnaturi, dar ca acestea nu se afla la dosar. Unde stau, atunci, semnaturile care, teoretic, legitimeaza avizul de defrisare ? Ele nu exista, probabil. Oricum, nu de la cinci asociatii. In plus, dl Dumitrascu a recunoscut ca nu exista la dosar aviz de defrisare. Atunci, cum de a eliberat dansul avizul de constructie a bisericii ? Se gandea cumva la o biserica ... suspendata ?
- In mod cert, trei dintre cele cinci blocuri care practic inconjoara parcul nu au dat semnaturi in favoarea bisericii. Detalii despre toate semnaturile vom avea la sfarsitul saptamanii.

Fotografii si film de azi, 10.08.2009

Priviti parcul asa cum arata el acum. Nu e nevoie de multe cuvinte.


Acesta vi se pare un loc potrivit pentru o biserica ?



Zona ingradita si cum mutileaza ea parcul



Acestea doua sunt blocuri de garsoniere, locuite in principal de batrani, al caror spatiu de relaxare era sfertul de parc deja ingradit. Aici erau sase banci, nu doua, cum declara arhitectul sef al sectorului 3, Stefan Dumitrascu. Era oaza lor de umbra si liniste.







Inauntru - multi copaci tineri, multa vegetatie









Spatiul de joaca






Se vede ca este nevoie de tot spatiul disponibil:









Si filmulete de azi care arata ca e nevoie de mai mult spatiu verde, nu de biserici: